Naar hoofdinhoud springen
Sale – Tot 50% korting

Verzorgingsgids

In lijn met het GANT 7 Rules-initiatief hebben we een Verzorgingsgids ontwikkeld waarin de beste manieren voor productverzorging worden uiteengezet. Met slechts een beetje extra aandacht kan kleding worden opgefrist om langer mee te gaan.

Leren bruine tas, pet, truien en schoenen op een stoel

Minder wassen

Twee derde van de milieueffecten van kleding vindt plaats tijdens het gebruik door de consument. We kunnen deze effecten verminderen door de manier waarop we onze kleding wassen en verzorgen te veranderen. Hoe langer je kleding tussen de wasbeurten draagt, hoe meer je de milieueffecten vermindert die tijdens de levenscyclus optreden. Verzamel je kleding om grotere wasbeurten te draaien in plaats van meerdere kleine ladingen. Hierdoor bespaar je energie, water, tijd en geld.


Bewust wassen

Volg bij het wassen en verzorgen van je kleding altijd de symbolen en instructies van het zorglabel dat aan je kledingstuk is bevestigd. Die instructies dienen om je product zo goed mogelijk te houden door rekening te houden met specifieke factoren zoals kleur, print, constructie en eindgebruik.


Kleine, bewuste veranderingen kunnen een grote impact hebben op het milieu. Veel wasmachines hebben een optie voor een extra spoelcyclus die extra water verbruikt. Als je de juiste hoeveelheid wasmiddel of waspoeder gebruikt, is een extra spoeling niet nodig. Zorg er altijd voor dat je alle zakken leeghaalt, ritsen sluit en nieuwe gekleurde kledingstukken van lichtere kleuren scheidt wanneer je ze voor de eerste keer wast. Behandel vlekken onmiddellijk. Natuurlijke materialen hebben de neiging om meer te absorberen. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om een vlek te verwijderen. Voor een zachtere aanpak die de vezels van de stof beschermt, raden we ook aan om aan de lucht te drogen in plaats van verwarmd drogen en te stomen in plaats van strijken.

Ingezoomd beeld op een paar truien

ADEMEND. COMFORTABEL. VEELZIJDIG.

Katoen

Katoen is een natuurlijke en veelzijdige vezel en is goed voor bijna 80% van het totale materiaal dat door GANT wordt gebruikt. Daarbij wordt 100% van ons katoen op verantwoorde wijze geproduceerd.


Wassen rek de kledingstukken lichtjes uit als ze uit de was komen om ze opnieuw vorm te geven.


Drogen droog de kledingstukken aan de lucht, plat of aan de lijn, om krimpen te voorkomen. Draai jeans binnenstebuiten bij het wassen en drogen om te voorkomen dat ze vervagen.


Bewaren kledingstukken gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen moeten op een droge plek bewaard worden.Extra tip vermijd het strijken van borduursels en prints op alle katoenen kledingstukken.

Handen die katoenen overhemden vasthouden

LICHTGEWICHT. BESTENDIG. DUURZAAM.

Polyester en polyamide

Polyester en polyamide zijn synthetische materialen die vaak worden gebruikt in gemengde stoffen.


Wassen probeer deze kledingstukken altijd binnenstebuiten te wassen. We raden aan om meer delicate stoffenmixen in een waszak te wassen.


Drogen laat aan de lucht of op lage temperatuur drogen om hittebeschadiging te voorkomen.


Bewaren polyester en polyamide/synthetische kledingstukken kunnen worden opgehangen of gestapeld. Als je polyester kledingstukken opvouwt, hebben ze de neiging om te kreuken.


Extra tip om kreukels te verwijderen, kun je kledingstukken binnenstebuiten keren en strijken of stomen.

Ingezoomd beeld op een paar jassen

NATUURLIJK. DUURZAAM. GEÏSOLEERD.

Wol

Wol biedt warmte, heeft een ademend vermogen en vormt zo een natuurlijke laag tegen wind en water.


Wassen de meeste wollen kledingstukken hoeven niet vaak te worden gewassen. Ze kunnen eenvoudig worden gereinigd en indien nodig worden uitgelucht. Bij het wassen raden we aan om een beschermende zak te gebruiken om haken en vilten te voorkomen.


Drogen wollen kledingstukken uitwringen kan er ook voor zorgen dat de vezels uitrekken, dus droog ze altijd plat op een handdoek om overtollig vocht te absorberen.


Bewaren we raden aan om gebreide kleding op te vouwen en op te bergen in laden met mottenballen om de oorspronkelijke staat te behouden.


Extra tip door natuurlijk gebruik en slijtage is het gebruikelijk dat zelfs de hoogste kwaliteit wol bobbelt en pluist. Het gebruik van borstels en kammen voor kleding is een geweldige manier om deze kleine bolletjes vezels op je gebreide kleding te verwijderen.

Donkergele trui gemaakt van italiaanse garen

SLIJTVAST. FLEXIBEL. SOEPEL.

Leer

Leer, gemaakt van een gelooide huid, wordt gewaardeerd om zijn duurzaamheid, unieke kenmerken en onregelmatigheden.


Wassen kledingstukken die een diepere reiniging vereisen, moeten naar een leerspecialist worden gebracht omdat ze gevoelig zijn voor schade door olieachtige producten of producten op basis van parfum en alcohol. Voor lichte vlekken kan leer gereinigd worden met een licht vochtige doek.

Drogen tussen het dragen door raden we je aan om je kledingstukken te laten luchten en op te hangen om kreukels te voorkomen.


Bewaren houd leer uit de buurt van vocht, hitte, regen, chemicaliën en scherpe voorwerpen.


Extra tip gebruik ter bescherming een gespecialiseerde balsem om de soepele kwaliteit te behouden.

Leren zwarte tas en leren schoenen

GEVOELIG. FIJN. VLOEIEND.

Zijde

Zijde, een natuurlijke vezel, is een delicate en luxe stof die al duizenden jaren bestaat.


Wassen vanwege het delicate karakter moet je zijden kleding altijd met extra zorg wassen en de specifieke instructies op het zorglabel volgen. Bij het wassen niet laten weken, omdat de kleur kan worden beschadigd.


Drogen droog zijde niet in de wasdroger maar probeer het plat op een handdoek te drogen. Als het geschikt is om te strijken, draai je het kledingstuk binnenstebuiten en gebruik je de laagste temperatuurinstelling. Of hang het gewoon in de badkamer en laat de natuurlijke stoom het voor je gladstrijken.


Bewaren bewaar op een koele, droge en donkere plek. Het materiaal kan verkleuren en vervangen als het op een plek met direct zonlicht opbergt. Gebruik voor extra bescherming ademende katoenen zakken en vermijd plastic dozen omdat ze vocht vasthouden en dat kan insecten aantrekken.


Extra tip omdat zijde van nature mijten, stof en andere deeltjes afbreekt, hoeft dit natuurlijke materiaal niet zo vaak te worden gewassen als andere materialen. Je zijden kledingstukken een paar uur buiten laten luchten kan helpen om geurtjes te verwijderen en kan zo een wasbeurt besparen.

Zijden sjaals

ADEMEND. TIJDLOOS. LUCHTIG.

Linnen

Linnen is een natuurlijke stof die prachtig veroudert en in de loop van de tijd door gebruik zachter wordt.


Wassen draai linnen kledingstukken binnenstebuiten en was ze apart van andere stoffen voor het beste resultaat. Het is belangrijk om zware items zoals jeans, hoodies of handdoeken niet te mengen met linnen textiel.


Drogen hang je linnen kledingstukken gewoon in de badkamer en laat de natuurlijke stoom ze voor je gladstrijken.


Bewaren kledingstukken gemaakt van natuurlijke vezels zoals linnen moeten op een koele, droge plek worden bewaard, uit de buurt van direct zonlicht. Zorg ervoor dat het kledingstuk volledig droog is om schimmel te voorkomen.


Extra tip hang je linnen overhemden op, want herhaaldelijk vouwen en strijken kan resulteren in slijtage op de kraag van linnen overhemden.

Vier linnen overhemden die aan een rek hangen

ZACHT. ELASTISCH. ABSORBEREND.

Viscose

Viscose is een kunstmatige cellulosestof gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Het voelt zacht aan, heeft een elegante glans en valt soepel.


Wassen viscose heeft veel verschillende kwaliteiten en is bijzonder veelzijdig. Daarbij wordt viscose vaak gemengd met andere stoffen, dus de wasinstructies voor verschillende viscosekleding kunnen aanzienlijk variëren.


Drogen leg je kledingstukken plat op een handdoek om overtollig vocht op te nemen en laat ze vervolgens drogen aan de lucht.


Bewaren zodra je kledingstukken droog zijn, bewaar je ze op een koele plek.


Extra tip wring de kledingstukken niet uit na het wassen omdat dit de vezels kan breken. Als er vlekken zijn, probeer dan niet alleen de vlek te verwijderen maar was het hele kledingstuk.

Zwart overhemd gemaakt van viscose