Naar hoofdinhoud springen
null

Gewenste
Vezels

De winning, verwerking en productie van grondstoffen die in onze producten worden gebruikt, leveren een grote bijdrage aan de ecologische voetafdruk van GANT. Bovendien kunnen risico's met betrekking tot arbeid en mensenrechten aanzienlijk zijn in dit deel van de waardeketen. Duurzaam geproduceerde materialen en sociale en ecologische due diligence zijn twee manieren waarop we deze uitdagingen bij GANT aanpakken. 


Bij GANT is maar liefst 85% van de materialen die we gebruiken afkomstig van natuurlijke vezels. Katoen is onze meestgebruikte vezel en is goed voor 76% van ons totale materiaalgebruik. Natuurlijke materialen zijn hernieuwbaar en laten geen microplastics achter, terwijl ze tegelijkertijd de kwaliteit en duurzaamheid behouden waar producten van GANT bekend om staan.

null

The sustainable fiber
staircase strategy

De keuzes die we maken bij het kiezen van grondstoffen voor onze producten zijn cruciaal als het gaat om de impact die ze hebben op mens, dier, klimaat, water, milieu en planeet. Daarom hebben we de duurzame vezeltrapstrategie ontwikkeld om deze effecten te beheersen. De trap is gebaseerd op gegevens uit de wetenschap en de levenscyclusanalyse. We werken met de HIGG Material Sustainability Index en de gewenste vezels van de Textile Exchange. De trap bevat een routekaart voor de overgang van conventioneel geproduceerde materialen naar duurzamere alternatieven.


Doelstellingen zijn:

  • In 2022 moet al het katoen duurzaam worden geproduceerd. Alle conventionele katoen zal worden vervangen door duurzamere alternatieven zoals Better Cotton, biologisch katoen, gerecycled katoen, katoen in conversie of regeneratief katoen.
  • Tegen 2025 zal 100% van de belangrijkste materialen duurzaam worden gewonnen door alle belangrijke materialen te vervangen van conventionele naar duurzamere alternatieven.
null

Voortgang tot nu

Katoen is het meestgebruikte materiaal bij GANT en is daarom een aandachtspunt voor ons duurzaamheidswerk. Dit is dan ook waar GANT de meeste vooruitgang heeft geboekt. In 2021 was 71% van het katoen duurzaam geproduceerd. Dit komt vooral door investeringen in Better Cotton (62%) en biologisch katoen (9%). Wanneer we in 2022 het doel hebben bereikt om 100% duurzaam geproduceerd katoen te hebben, is het plan om het aandeel van katoen te verhogen dat biologisch wordt geteeld of dat wordt geconverteerd naar biologisch katoen. Op deze manier kunnen we onze impact van grondstoffen blijven verminderen.


Duurzaam materiaal omvat het aandeel materialen binnen alle vezelcategorieën die duurzaamheidskenmerken hebben. Voor katoen omvat dit Better Cotton, biologisch katoen en gerecycled katoen. Voor kunststoffen gaat het om gerecyclede vezels. Voor dierlijke vezels omvat dit gecertificeerde wol, dons en veren en mulesing-vrije wol. Voor plantaardige materialen en door de mens geproduceerde cellulosevezels zijn FSC- en PEFC-gecertificeerde vezels inbegrepen.